Hvor mye data bruker sosiale medier? 

I dagens samfunn er internett en stor del av hverdagen. Vi bruker mobil og datamaskin mange timer i døgnet, enten det er på jobb eller på fritiden. Hjemme har de fleste bredbånd som gjør det enkelt å holde oversikt fordi det sjelden er begrensninger på «hvor mye» du kan bruke. Her får du en kort innføring i hvor mye data man bruker med sosiale medier. 

Hvor mye data bruker sosiale medier egentlig? Du bruker kanskje mer enn du tror, med tanke på en busstur her og litt venting der.

Hvor mye data bruker sosiale medier egentlig? Du bruker kanskje mer enn du tror, med tanke på en busstur her og litt venting der. 

Surfing på farten

Men når vi er på vei fra A til B, på bussen, trikken, eller i lunsjpausen er det ofte mobilen som blir brukt. Da benytter man seg av internett fra det mobile nettverket, og hastigheten avgjøres av hvilken leverandør man har. Det er stort sett god dekning i de fleste sentrale områder, slik at det ikke er noe problem å streame og surfe på mobilen.   

Mange leverandører konkurrerer i dagens marked for mobilabonnementer. Det gjør at det i dag er gode tilbud på pakker med tale og data. Jo større mengde inkludert data, jo høyere blir prisen per måned. I tillegg kommer de fleste abonnement med ubegrenset taletid og SMS-er, fordi det meste går over internett uansett.  

Ut ifra hvilket abonnement man velger, har man en (som oftest) begrenset mengde mobildata til disposisjon hver måned. Da er det greit å holde styr og vite hva det er som bruker opp mest mobildata, spesielt når man er i utlandet og konsekvensen kan bli veldig dyr. Her får du en oversikt over hvor mye de ulike aktivitetene bruker. 

Steder og streame – forbruk

Selv om de fleste streamer mest hjemme på TV-en eller på datamaskin, er det i dag via apper mulig å se serier og filmer på mobilen. Avhengig av hvilken kvalitet på videoen man velger, bruker de forskjellige plattformene ulik mengde mobildata. 

En felle det er lett å gå i, er å ta med en iPad eller datamaskin på hytta hvor man ikke har bredbånd. Så lar man barna eller seg selv streame et par episoder av en serie eller en film. Det kan gå hardt utover mobildataen, og plutselig er man tom.

Heldigvis tilbyr de fleste selskaper i dag muligheten til å kunne kjøpe ekstra data eller til og med ubegrenset data. Da kan man faktisk bruke så mye mobildata man klarer, til en fast pris. Det kan være mye billigere enn å betale «straff» i ettertid for å ha brukt mer enn den mengden man opprinnelig har.

Netflix

I innstillingene til Netflix kan man velge mellom lav, middels, høy eller automatisk kvalitet. Standard valg er automatisk kvalitet, da vil Netflix velge den hastigheten som egner seg best i forhold til forbindelsen man har. 

Ifølge Netflix selv kan en film i full HD kreve inntil 3GB i timen. Men dersom du tar ned kvaliteten til medium eller lav vil forbruket bli betraktelig lavere. En relativt ny funksjon gir muligheten til å laste ned utvalgte serier og filmer. Da ligger de lagret på telefonens minne og man kan se på uten å bruke mobildata.  

Viaplay

Denne strømmetjenesten har også mulighet for å laste ned serier og filmer. Det er veldig praktisk om man skal på en lengre tur med bil, tog eller fly. Viaplay har omtrent det samme forbruket av data som Netflix, og det er avhengig av hvilken kvalitet man ser med. 

Tv 2 Sumo

Det er ikke stor variasjon i hvor mye data de ulike appene bruker, men et anslag er at en live fotballkamp sett i Tv2-Sumo-appen bruker omtrent 1,5 GB i timen. For andre serier og filmer brukes ca 2,2 GB på en time. Denne appen har ikke mulighet til å justere kvaliteten på videoen, så man må ta det man får. 

YouTube

Gjennom YouTube-appen kan man enkelt se på korte og lange videoer på farten. Her er det viktig å tenke på innstillinger når det gjelder kvalitet. Man kan velge fra 180p til 1080p (HD), og dette vil ha stort utslag på hvor mye mobildata som brukes.  Hvor mye data som brukes varierer med kvalitet, men appen bruker ca 1 GB på en time med titting. 

 

Sosiale medier

Facebook

Selv om man kanskje tenker at Facebook ikke bruker mye internett, blir det stadig flere og flere videoer i feeden. Hvis man har på automatisk avspilling kan dette føre til at man laster ned mye video i løpet av kort tid. Det er estimert at man bruker mellom 70 – 100 MB i løpet av 10 minutter.

Instagram

Instagram blir mer og mer likt Snapchat og funksjonen med «Insta-Stories» har blitt et populært fenomen. Dette bruker mye mobildata fordi hver enkelt «story» må lastes ned. Og ofte ser man jo på mer enn én.

 I tillegg kommer alle bilder og videoer som blir lagt ut i vanlig feed, som også trenger en del data for å kunne lastes inn. Instagram bruker omtrent like mye som Facebook: 70 -100 MB i løpet av 10 minutter. Det høres kanskje ikke så mye ut, men tiden går ofte fort når man sitter og surfer. 

Snapchat

Mange tenker at Snapchat ikke bruker så mye data, men man må huske at det er mange videoer som sendes og må lastes ned. Det kan fort kreve mye data. Et tips er å laste inn «snappene» mens man er koblet til et WiFi, og så kan man åpne dem når man er på farten. På den måten kan man spare mye data. 

Andre aktiviteter 

Musikk

I innstillinger på Spotify kan man endre kvaliteten på lyden, og jo høyere kvalitet desto mer mobildata går med. En time med musikk bruker mellom 50-100 MB. Hvis man sitter og søker opp sanger går det nok med mer. Her er det lurt å bruke funksjonen om nedlasting til Spotify og gjøre det mens man er koblet til WiFi 

Nyheter

Å scrolle gjennom én nettside med nyheter bruker omtrent 1,4 MB. Det er selvfølgelig avhengig av hvor mye du klikker deg videre på, samt hvor mange bilder og videoer som lastes ned. Hvis du kun ønsker et overblikk over dagens overskrifter, er et godt tips å laste inn siden mens mobilen er koblet til WiFi, så kan man scrolle når man er ute av døra uten å bruke noe særlig mobildata.  

Kart

Mange tenker nok ikke over at kartfunksjonen på mobil faktisk bruker en del mobildata. Avhengig av hvor lenge kartet brukes aktivt og hvilken funksjon som blir brukt, kan det fort gå unna en del. Google har en funksjon der man kan laste ned kartet slik at det er lagret på telefonen. Da unngår man å måtte kontinuerlig laste ned kartet mens man er i bevegelse. 

Lett å holde oversikt

Heldigvis er det lett å holde oversikt ved hjelp av appen til den leverandøren man har. Her kan man se hvilket abonnement man har og hvilke vilkår som følger med. Det er i tillegg mange goder som følger med i prisen slik som gratis mobilbruk i EU og “data rollover”. Sistnevnte er veldig gunstig ved at du får med deg forrige måneds mobildata til neste hvis det er noe til overs. 

Det er lurt å gå inn på denne appen og sjekke innimellom. Da kan man enkelt holde en oversikt og sjekke hvordan man ligger an i løpet av måneden. Hvis man har brukt litt for mye mobildata må man skjerpe inn forbruket. Men har man mye igjen kan man surfe litt ekstra. 

Selv om de fleste mobilselskap er åpne for muligheten til å kjøpe ekstra data hvis man går tom, kan dette ofte være veldig dyrt. Da er det bedre å være fornuftig med forbruket og heller velge et abonnement med mer inkludert data dersom behovet ditt har økt. 

Forsiktig på reise

En felle mange har gått i en eller gang i livet, er å bruke for mye mobildata på ferie. For noen år siden var det veldig dyrt å skru på mobildata i utlandet, og det kunne komme en regning på hundrevis, kanskje tusenvis, av kroner etter ferien.

Heldigvis er det i dag inkludert fri surfing i EU i de fleste abonnementer. Men det kan være lett å glemme dette hvis man drar enda lenger enn Europa, som til Asia, USA eller andre deler av verden. Der er det dyrt å skru på mobildataen, så husk å sjekke priser for dette før ferien.

Hvis du vet at du skal reise til et land langt unna og kommer til å trenge tilgang på mobildata, er det lurt å legge en plan. Enten kan man kjøpe en reise-pakke fra eget selskap, der man har en spesifikk mengde inkludert. Det er også ofte mulig å kjøpe kontantkort med kun mobildata i utlandet. Da kan man bruke mobildata til å ringe og sende meldinger, i tillegg til å kunne bruke mobilen som normalt.

 

Tips for å spare data

I tillegg til allerede nevnte tips, er det lurt å tenke over hvordan man kan redusere sitt eget forbruk av mobildata. Generelt kan det være en god ide å skru av automatisk nedlasting og avspilling på samtlige apper. Å ha denne funksjonen på kan koste deg mye data uten at du tenker over det. Hvis du ønsker å se på serier eller filmer på farten, er det smart å laste det ned på forhånd da dette bruker veldig mye data å streame «live».

I dagens marked finnes det utrolig mange forskjellige pakker og abonnementer, så man kan spare mye penger på å sammenligne ulike tilbud og velge det som passer deg best. Leverandører har høy konkurranse seg imellom, så det er lurt å få tilbud fra ulike aktører og velge det med best pris og vilkår.

TjenesteTorget hjelper deg med å innhente tilbud fra flere bredbåndsleverandører.

Tjenestetorget

TjenesteTorget er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. Her kan du ved ett enkelt skjema motta tilbud på beste bredbånd fra flere leverandører. Slik vil du få det beste produktet til den laveste prisen.

Pris fra

149,- per mnd.

Hva synes du om tjenesten vår?

Vi setter pris på dine tilbakemeldinger, enten det er ris eller ros. Du kan vurdere oss ved å klikke på antall stjerner du synes vi fortjener.

Få beste tilbud på bredbånd