Linjeleie ved bredbånd

Kanskje har du hørt om linjeleie i sammenheng med å betale strøm. Da betaler man for å frakte strømmen fra leverandøren og inn til hjemmet. Også på fakturaen for bredbånd dukker det ofte opp en kostnad for linjeleie. Men hva er egentlig linjeleie, og hvorfor må man betale for det?

Linjeleie er en leie man må betale for å frakte bredbåndet.

Linjeleie er en leie man må betale for å frakte bredbåndet. 

TjenesteTorget hjelper deg med å innhente tilbud fra flere bredbåndsleverandører.

Tjenestetorget

TjenesteTorget er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. Her kan du ved ett enkelt skjema motta tilbud på beste bredbånd fra flere leverandører. Slik vil du få det beste produktet til den laveste prisen.

Pris fra

149,- per mnd.

Hva er linjeleie?

Telenor eier det meste av kobberet som internettet blir transportert på de fleste steder i landet og de «leier» ut videre til andre leverandører. Dermed må andre selskaper betale en leie av nettet hver måned til Telenor. Denne kostnaden blir så overført videre til forbrukerne i form av nettleien. Det er rett og slett en kostnad man betaler for å få fraktet internettet via kobber og inn i hjemmet sitt. 

Denne kostnaden kommer altså i tillegg til det man betaler for selve bredbåndet. Men de andre leverandørene tjener ingenting på å kreve inn denne leien. Den går kun til å betale leien de selv må betale videre til Telenor. 

 

Hvorfor er linjeleie en egen kostnad?

Linjeleie er med andre ord en praktisk kostnad som må til for å få fraktet internett fra A til B. Noen undrer seg kanskje over hvorfor denne kostnaden ikke bare er en del av den månedlige avgiften for bredbånd. 

Årsaken er at linjeleien kan endre seg, ettersom Telenor justerer sine priser på leien. Dermed er det lettere å justere kun linjeleien enn å endre prisen på hele abonnementet, siden det er utenfor de andre leverandørene sin kontroll. Kunder av Telenor må forøvrig også betale nettleie. 

Telenor forteller selv at det er knyttet store kostnader til vedlikehold og drift av kobbernettet. Disse utgiftene må dermed finansieres ved å kreve inn nettleie. 

 

Fasttelefon slipper unna

Dersom du har fasttelefon i ditt hjem, slipper du å betale linjeleie. Det er fordi du da allerede er koblet til nettet og ikke trenger å betale dobbelt for det. Så hvis du ønsker å ha både fasttelefon og internett kan du komme unna med å betale nettleie for bare en av delene. 

 

Bredbånd uten linjeleie

Mange kunne nok tenkt seg å slippe unna kostnaden med å betale linjeleie. Det er forståelig når man allerede betaler for selve bredbåndet. Noen leverandører krever ikke linjeleie av kundene sine.

NextGenTel er et av selskapene som ikke fakturerer dette, men det gjelder kun for VDSL, eller såkalt superbredbånd. Grunnen er at for å få tilgang til VDSL må man bo innenfor en radius på omtrent 800 meter fra en sentral som er bygget ut for superbredbånd. Med denne avtalen er linjeleien allerede inkludert i prisen man betaler hver måned. 

Hva synes du om tjenesten vår?

Vi setter pris på dine tilbakemeldinger, enten det er ris eller ros. Du kan vurdere oss ved å klikke på antall stjerner du synes vi fortjener.

Få beste tilbud på bredbånd