Alt du trenger å vite om streaming og data

Streaming er noe som de fleste av oss gjør. Det kan være alt fra å se en YouTube film til å se på favorittserien på HBO. For å kunne se dine favoritter uten å bruke alt for mye penger på bredbånd, er det viktig at du finner internettet som passer ditt behov. Vi har derfor samlet sammen alt du trenger å vite om streaming og hvordan det fungerer. 

Med streaming kan du se favorittserien hvor og når du vil, med riktig bredbånd for ditt behov.

Med streaming kan du se favorittserien hvor og når du vil, med riktig bredbånd for ditt behov. 

Hva er streaming?

Streaming, eller strømming som det heter på norsk, er rett og slett overføring av data til en eller flere mottakere. I dag er strømming mest kjent som direkte overføring av video i form av å strømme tv-serier, videoer og filmer.

Filmer og TV-serier

Kjente kanaler for å se på filmer og TV-serier er:

  • Netflix
  • HBO
  • Tv2 Sumo
  • Viaplay
  • YouTube

Musikk

Mange strømmer også musikk, ofte gjennom tjenester som:

  • Spotify
  • iTunes
  • Apple Music
  • Tidal
  • Google Music

En noe mindre vanlig bruk er «webcasting». Det er direkte overføring av video til bruk i foredrag, møter eller konferanser. I dag blir det også mye brukt til kommunikasjon i form av Skype eller FaceTime.

Lydbok

Det er stadig mer populært å høre på lydbøker, og dette kan gjøres gjennom strømming. Her laster man ned en app, og velger hvilken bok man ønsker å høre på. Så kan man enten laste ned et eller flere kapitler, eller strømme kontinuerlig.

Hvor mye mobildata en lydbok krever varierer på hva slags kvalitet man ønsker. Hvis du ønsker å unngå en dyr mobilregning kan det være lurt å laste ned lydboken på forhånd, mens du er koblet til et WiFi.

Hvordan fungerer streaming?

I motsetning til nedlasting, innebærer ikke strømming langvarig lagring av data. Man kan kjøpe filmer på iTunes for eksempel, og da laster man ned filmen slik at den kan sees når som helst uten tilgang på internett. 

Med strømming derimot er man avhengig av å være tilkoblet internett, fordi man kontinuerlig mottar data. Det gjør at man slipper å gjøre plass på harddisken for å kunne se en film. Den vanligste måten å strømme serier, film og musikk på er via såkalt «on demand». Det vil si at man har tilgang til et bibliotek med ulike medier å strømme, men det sendes ikke live. Sistnevnte kalles kringkasting – og er slik man ser på vanlig TV. 

 

Fordeler med strømming

Tradisjonelt må man skru på TV-en når man ønsket underholdning, og selv om det finnes mange ulike kanaler var det et begrenset utvalg av hva som ble sendt akkurat der og da. 

Fordelen med strømming er at det er et stort utvalg serier og filmer som er tilgjengelig hele tiden (så lenge man har tilgang på internett). Dermed trenger du ikke å planlegge dagen for å rekke den nye episoden av favorittserien som sendes på TV akkurat klokken åtte. 

De fleste tjenestene for strømming fungerer som en abonnementstjeneste der man betaler en fast sum i måneden for å ha tilgang. Så kan man se så mange serier og filmer man ønsker, uten at det er noen begrensninger på hvor mye man kan se. 

Andre populære plattformer som Viaplay og iTunes tilbyr muligheten for å kjøpe filmer for nedlasting. Da er det en fast pris per film. Men så kan man også se den så mange ganger man ønsker. Hvis man kjøper filmen har man tilgang så lenge man vil, mens hvis filmen leies har man tilgang i en begrenset periode. 

Hva kan man bruke for å streame?

Folk flest benytter seg av nevnte tjenester som Netflix, Viaplay, Tv2 Sumo, HBO og YouTube. Da kan man enten se direkte på en enhet som datamaskin, telefon eller nettbrett, eller på en større enhet som en TV eller et lerret. 

Hvis man har en såkalt smart TV finnes apper for strømmetjenester allerede i TV-en, og man kan enkelt strømme på den måten. 

Dersom man har en litt eldre TV finnes det løsninger som Google Chromecast eller Apple Tv. Det er strømmeenheter som fungerer som et mellomledd mellom enheten du strømmer serien eller filmen på og TV-en/lerretet. De vanlige strømmetjenestene har apper man kan laste ned på mobilen. Så skrur du på serien på mobilen og «caster» videoen videre til Tv-en. 

Hvor mye koster det å strømme?

Som tidligere nevnt finnes det både tjenester som tar betalt per film og andre der man betaler for et abonnement med ubegrenset tilgang. Hvis du ser mye på serier og filmer er nok en abonnementstjeneste det mest lønnsomme. 

I det siste har det blitt mulig å laste ned utvalgte medier slik at man se på uten å være tilkoblet internett. Da er de tilgjengelig i noen dager, slik at du for eksempel kan laste ned og se på hytta uten WiFi. På den måten får du både utvalget til abonnementstjenestene i tillegg til å kunne laste ned filmer og serier ved behov. Ved lange flyreiser kan det også være deilig å ha tilgang på gode filmer.

Siden de fleste programmene har apper er det mulig å strømme på farten. Ved lange reiser på buss eller tog kan man strømme live ved bruk av mobildata. Men hvor mye koster dette? 

Avhengig av hva slags abonnement du har til mobiltelefonen, kan prisen variere mye. Et anslag er at å streame en film i full HD på Netflix kan bruke opptil 3 GB i timen. Men heldigvis kan man justere innstillingene slik at kvaliteten blir noe lavere, og da bruker man også mindre data. 

Å se på YouTube bruker omtrent 1 GB i timen, også avhengig av kvalitet og hvor mye man søker frem og tilbake. Her kan man også skru ned kvaliteten for å få ned forbruket av data. 

En lettere hverdag

Strømming gir mye mer fleksibilitet i hverdagen, fordi man kan se på filmer og serier akkurat når man ønsker. Spesielt blir det mye enklere å se på sport som fotball og håndball, da det er lett å streame enten direkte der man er, eller på et senere tidspunkt når det passer. 

Men for deg som ikke ønsker å bruke for mye penger på mobilregningen kan det være lurt å være litt obs på å streame på farten. Det kan fort spise mye av mobildataen din. En god ide er å laste ned episoder av en TV-serie, eller laste ned hele spillelister på Spotify mens du er koblet til WiFi. Da kan man se eller høre på ubegrenset, uten at det koster noe eller går ut over mobilregningen. 

Dersom du ønsker å kunne strømme underholdning på TV-en din hjemme, bør du undersøke muligheten for Google Chromecast eller Apple Tv. Det gjør det veldig enkelt å overføre video fra mobil, nettbrett eller datamaskinen til en Tv. 

Hva synes du om tjenesten vår?

Vi setter pris på dine tilbakemeldinger, enten det er ris eller ros. Du kan vurdere oss ved å klikke på antall stjerner du synes vi fortjener.

Få beste tilbud på bredbånd