Internett på hytta? få de beste løsningene

Flere som investerer tiden sin på hytta ønsker internett på hytta. Dette gir muligheten for hjemmekontor og å bruke mobilen og dataen uten dyrt overforbruk fra leverandørene. Her kan du se en guide til hvordan du finner de beste løsningene for å få internett på hytta. 

Få det beste tilbudet på internett på hytta

Ønsker du internett på hytta? Da er det viktig at du finner riktig abonnement for ditt bruk! 

Mange muligheter for internett

Avhengig av hvor i landet hytten er finnes det ulike muligheter for internett. Det er som regel bedre dekning og flere tilbud i mer sentrale områder. Mens hytter høyt på fjellet eller lengre unna store byer ofte har mer begrensede muligheter. 

Blant ulike løsninger, finnes det for eksempel:

  • Mobilt bredbånd
    • Mobilen som kilde
    • Mobilt bredbånd med ruter
  • Fiber
  • Satellitt /antenne

 

Mobilt bredbånd

En populær løsning blant mange hytteeiere er mobilt bredbånd. Da slipper man kabler og graving, i tillegg til at det ofte er ganske enkelt å sette opp. Noen opplever faktisk å ha bedre dekning for mobildata enn for å ringe, så med tilgang på internett kan det bli mye enklere å kommunisere enn med dårlig telefondekning. 

Mobilen som kilde

Én mulighet er å bruke mobilen som hotspot, og dele internett fra den. Da bruker man av den mobildataen man betaler for i abonnementet sitt, og slipper dermed å opprette en ny avtale. På telefonens innstillinger skrur man på «delt internett» og kobler på datamaskinen slik man ville ha gjort med vanlig WiFi. 

Store selskaper som Telia og Telenor har de siste årene hatt en offensiv konkurranse om å ha den beste dekningen for mobil i landet. Dette har ført til at det i dag er svært god mobildekning over stort sett hele landet. Ved å dele internett fra mobilen benytter man seg av 3G-og 4G-nettet. 

Å bruke mobilen som hotspot kan være en god løsning for de med et mindre behov på hytta. Kanskje trenger du bare å sjekke mail, lese nyheter eller andre mindre gjøremål. Da er det ikke sikkert man gidder å sette opp et eget bredbånd. 

 

Mobilt bredbånd med ruter

Dersom behovet for internett er litt større, kan man sette opp mobilt bredbånd ved hjelp av en liten ruter. Denne er trådløs og trenger ingen kabler eller avansert tilkobling. Ruteren henter signaler fra 5G-nettet, som også har blitt mye bedre den siste tiden. Selskapet Ice.net har satset spesielt på mobilt bredbånd fra 5G-nettet. 

For å få internett må man finne en leverandør og en avtale der man får nok data til det man trenger. Enten det er surfing, streaming eller jobb. De fleste pakker for mobilt bredbånd inneholder en bestemt mengde data, slik som i abonnement for mobilen. Hvis man en måned trenger mer data, kan man som regel enkelt oppjustere mengden. 

Mange selskaper har mulighet for å ha avtaler uten bindingstid. Det kan være lurt hvis man kun trenger dekning noen måneder i året, eller hvis man plutselig finner en bedre deal. 

Fiber

Fiber blir stadig mer utbredt over hele landet, spesielt i store byer. Ved hjelp av fiberoptikk frakter syltynne glasstråder signaler med lysets hastighet. Det gir internett med svært høy hastighet og god kapasitet. Derfor er det mange som ønsker å ha tilgang på det i hjemmet. 

Siden fiber går gjennom kabler, må det en gravejobb til for å få det. Flere små og store firmaer har spesialisert seg på å grave og tilby fiber til nabolag der det er interesse. Ofte samarbeider disse fiber-selskapene med leverandører som Altibox, Telenor og NextGenTel. Da kan man få både internett, telefoni og TV i huset gjennom samme kabel.

Selv om det kan påløpe en del kostnader for å grave kabler, kan det bli billigere jo flere som går sammen. Det er derfor en god idé og forhøre seg med hyttenaboer om flere er interessert før man melder fra. Dette vil nok være mest relevant for hytter i nærheten av større byer og i tettbygde strøk. Dersom man er mange nok som er interessert i fiber, vil firmaer anse det som lønnsomt å grave og da kan hele hyttefeltet få tilgang. 

Fiber er en god løsning for de som er mye på hytta og ønsker god tilgang til internett. Da kan man surfe og streame ubegrenset og med høy hastighet. Det kan være praktisk ved lange opphold på hytta. 

 

Satellitt / antenne

Noen leverandører som Breiband.no leverer internett via satellitt og/eller antenne. Dette er et godt tilbud for de som ikke har tilgang på fiber og synes mobilt bredbånd ikke er en god løsning. 

Dersom du har utsikt til en mast fra din hytte, har du også mulighet til å få internett fra den. Man monterer en liten antenne på veggen eller taket, og vipps – har du internett på hytta. Har du parabolantenne med TV-signal har du også mulighet for internett. 

Breiband.no har spesialisert seg på å levere internett til områder av landet der andre leverandører ikke er til stede. Så hvis du har hytte litt lengre unna by og sentrale strøk, kan dette være løsningen for deg. 

Her finnes det også fleksible løsninger med abonnementer både med og uten binding. Det er også mulighet for å få mer kapasitet de månedene man er mest på hytta og har større behov, enn de månedene man ikke er der så mye. 

 

TV på hytta

For mange er det vel så viktig å ha TV på hytta som å ha tilgang på internett. Parabol er en vanlig måte å få signal på. Men dersom man også ønsker tilgang på internett kan det være lurt å få til en pakke-deal. 

De store leverandørene tilbyr ofte begge deler og tilbyr da en rabattert pris hvis man velger begge tjenestene. Det letteste er å sjekke ulike leverandørers hjemmesider for muligheter. Der finnes det ofte et kart der man kan skrive inn adressen til hytta og få opp hvilke løsninger som tilbys i det området. 

Dersom man kun ønsker TV uten internett tilbyr de fleste leverandørene avtaler med kun TV-signal. Da blir det ofte levert gjennom satellitt og parabol. Avhengig av hva du ønsker og har behov for, er det lurt å sammenligne ulike leverandører slik at du får det billigste og beste tilbudet.  

Hva synes du om tjenesten vår?

Vi setter pris på dine tilbakemeldinger, enten det er ris eller ros. Du kan vurdere oss ved å klikke på antall stjerner du synes vi fortjener.

Få beste tilbud på bredbånd