Få tilbud på ADSL fra flere leverandører
ADSL tok over fra ISDN og kobbles opp gjennom PSTN. Denne type bredbånd er godt utbredt i Norge, selv om andre teknoligier som Fiber og VDSL vokser fort. Nettet leveres gjennom Telenor sitt aksesnett. Konkurrenter må derfor kjøpe seg inn på linjen for å kunne selge dette videre til sine egne kunder.
Med bredbånd via ADSL vil du raskere laste ned data til din PC enn opp. Passer perfekt til de som ikke stiller så store krav til opplastning.
Sammenlign bredbånd leverandører
Tjenestetorget
TjenesteTorget er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. Her kan du ved ett enkelt skjema motta tilbud på beste bredbånd fra flere leverandører. Slik vil du få det beste produktet til den laveste prisen.
Pris fra
149,- per mnd.
Canal digital
Download: 500 Mbit/s
Upload: 50 Mbit/s
Bindingstid: 12
Etablering: 0,-
Dekningsgaranti og Rollover er inkludert i Telia sitt abonnement.
Pris fra
229,- per mnd.
Viasat
Bredbånd: 50 mbit/s
Bindingstid: 12 mnd
Etablering: 0,-
Dekker hele Norge gjennom sitt satellittbredbånd.
Pris fra
349,- per mnd.
Telio
Mobilt bredbånd: 4G
Bindingstid: 12 mnd
Etablering: 0,-
Telio mobilt bredbånd har både god dekning og lav pris.
Pris fra
149,- per mnd.
Ice.net
Download: 50 mbit/s
Upload: 20 mbit/s
Bindingstid: 12 mnd
Etablering: 0,-
Hos Ice.net får du mobildata med bra hastighet til en rimlig pris.
Pris fra
199,- per mnd.
Get
Download: 1000 mbit/s
Upload: 50 mbit/s
Bindingstid: Nei
Etablering: 499,-
Hos Get får du internett både til privat og bedriftskunder i hele Norge.
Pris fra
679,- per mnd.
Broadnet
Download/Upload: opptil 50
Bindingstid: 12 mnd Etablering:
Broadnet er det samme som HomeNet bare at det leverer kun til bedrifter.
Pris fra
349,- per mnd.
Telenor
Download: 75 mbit/s
Upload: 25 mbit/s
Bindingstid: 12 mnd
Etablering: 299,-
Hos Telenor kan du velge mellom flere produkter, for å få den beste dekningen.
Pris fra
379,- per mnd.
NextGenTel
Download: 90 Mbit/s
Upload: 30 Mbit/s
Bindingstid: 12 mnd
Etablering: 0,-
NextGenTel tilbyr dekning i hele Norge, du får høy hastighet til en lav pris.
Pris fra
299,- per mnd.
HomeNet
Download: 60 Mbit/s
Upload: 15 Mbit/s
Bindingstid: 12 mnd
Etablering: 699.-
HomeNet bruker samme linje som Telenor. I dag har de over 55.000 kunder
Pris fra
449,- per mnd.
Eidsiva
Download: 40 Mbit/s
Upload:10 Mbit/s
Bindingstid: Valgfritt
Etablering: 0,-
Eidsiva tilbyr internett gjennom eget utstyr til både privat og bedriftmarkedet i Akershus.
Pris fra
489,- per mnd.
Breiband.no
Download: 3 - 40 Mbit/s
Upload: 0,5 - 10 Mbit/s
Etableringsgebyr: 990 kr
Med produkter fra breiband får du god dekning til en lav pris.
Pris fra
299,- per mnd.
Altibox
Download/Upload: opptil 1000/1000
Etablering: 0,-
Med internett fra Altibox får du fiber som gir deg rask hastighet og god dekning.
Pris fra
649,- per mnd.
Hva er ADSL?
Bredbåndet kom til Norge omtrent på samme tid som det nye årtusenet. Det var i form av ADSL at den norske forbrukeren skulle lære høyhastighetsnettet å kjenne. Inntil da hadde det vært ISDN som var den rådende teknologien.
For ikke å glemme det gamle PSTN-modemet, som de fleste født i første halvdel av 90-tallet aldri vil kunne glemme. På grunn av den karakteristiske og disharmoniske tilkoblingslyden.
I likhet med begge disse løsningene benyttet ADSL-teknologien seg av telefonlinja for å overføre data. Det betød at overgangen fra PSTN eller ISDN i de aller fleste tilfeller var en smal sak. Det innebar ikke noen større inngrep enn installasjonen av et modem.
Forskjellen lå først og fremst i at teknologien utnyttet båndbredden i den eksisterende linja langt bedre. Og de første brukerne kunne allerede fra begynnelsen av nyte nedlastingshastigheter seks ganger raskere enn ISDN-løsningen og oppover. Hvor høy hastighet det i praksis var mulig å levere til hver enkelt kunde, varierte den gangen som i dag. Hvor faktorer som kabelkvalitet og hvor lang avstanden fra sentralen er.
Mer om hastigheten
Navnet til teknologien står for “Asymmetric Digital Subscriber Line”. Det kan oversettes til ikke-tekniske termer med at nettet baserer seg på en grunnleggende asymmetri mellom ned- og opplastingshastighetene. For å ta et konkret eksempel vil det si at da vi innledningsvis snakket om nedlastingshastigheter seks ganger høyere enn ISDN-nettet (384 kpbs), ville opplastingshastigheten ligge på omkring 128 kpbs.
For den alminnelige internettbrukeren bød imidlertid ikke det på noen utfordringer. Når det gjelder surfing, sjekking av e-post og nedlasting av filer er det nemlig nedlastingshastigheten som i hovedsak er avgjørende. Har man derimot planer om drive et nettsted eller andre internettbaserte tjenester, kan en god opplastingshastigheten være alfa og omega. I slike tilfeller vil SDSL med sin symmetriske opp- og nedlastingshastigheter være den naturlige DSL-løsningen.
ADSL vs. VDSL
Det aller raskeste DSL-alternativet er imidlertid VDSL og VDSL2. VDSL står for “Very-high-bitrate Digital Subscriber Line” og benytter seg i stor grad av samme teknologi som ADSL.
Forskjellen er at VDSL utnytter kobbernettets fulle og hele potensial. Det vil si at Telenors VDSL-løsning vil kunne levere mange ganger raskere ned- og opplasting på det samme nettet. Og det ofte til en bedre pris enn de fiberoptiske alternativene.
Et annet moment som taler i VDSL-teknologiens favør. Er at den i større grad synes å levere de hastighetene som leverandøren lover. Når det er sagt, er det imidlertid store begrensninger på hvem som kan få VDSL. Det skyldes at avstanden til nærmeste telefonsentralen er helt avgjørende, og at telefonsentralen må være oppgradert til VDSL-teknologien.
Teknologien i dag
Til å begynne med var det kun Telenor som leverte ADSL. I og med at kobbernettet er bestemt åpent fra statlig hold, kom det imidlertid raskt mange nye konkurrenter til.
Det er fremdeles en god del bredbåndsleverandører som tilbyr denne teknologien. Og ettersom mange av disse i stor grad opererer uavhengig av Telenor, kan enkelte leverandører tilby høyere hastigheter enn Telenor. Til tross for at det er sistnevntes linjer tjenesten leveres gjennom.
Hvor lenge denne teknologien vil fortsette å være et alternativ for norske internettbrukere gjenstår å se. Telenor kunngjorde nemlig allerede i 2012 at kobbernettets tid var over og at en utfasing skulle igangsettes. Det viste seg imidlertid at det mange steder i landet ikke fantes gode nok alternativer til kobbernettet. Utfasingen måtte dermed settes på vent.
I 2018 gikk imidlertid Telenor ut med et nytt budskap om utfasing. Denne gangen mener de at fiber– og mobilnettet er godt nok utbygget til å kunne erstatte kobbernettet fullstendig.
Hva synes du om tjenesten vår?
Vi setter pris på dine tilbakemeldinger, enten det er ris eller ros. Du kan vurdere oss ved å klikke på antall stjerner du synes vi fortjener.